Min kattresa

Släpps i augusti

Om
Åsa Schagerström (f.d. Grennvall) är serieskapare och textilkonstnär.
Hon har sedan debuten 1999 varit en portalfigur inom den svenska seriekonsten. Hennes mest kända verk är "Sjunde våningen" (2002) och barndomsskildringen "Deras ryggar luktade så gott"(2014). Boken "Urmodern" (2019) är en rakt igenom broderad bildberättelse. Oavsett om hon broderar eller tecknar kännetecknas hennes verk av en mörk och egensinnig bildvärld, tonsäkerhet, drastisk humor och ett genomtänkt bildberättande.
"Min kattresa" är hennes tolfte bok.
Åsa Schagerström har en Master of Fine Arts från Konstfack där hon tog examen 2002. Hon är bosatt i ett hus i på landet i Sörmland där hon bor med sin familj och sina katter.




CV Åsa Schagerström (tidigare verksam under namnet Åsa Grennvall)

född 1973


Utbildning

1997-2002 Magisterexamen i Konst, Konstfack, Stockholm

1994-1995 Bild- och textillinjen, Ölands folkhögskola, Skogsby


Bibliografi

2022 Min kattresa (Syster förlag)

2019 Urmodern (Syster förlag)

2016 Jag håller tiden (Syster förlag)

2014 Deras ryggar luktade så gott (Syster förlag)

2011 Elfriede (Optimal Press)

2010 Svinet (Ordfront Galago)

2006 Cynisk romantiker (Ordfront Galago)

2005 Ett familjealbum (Optimal Press)

2003 Det är inte värst sådär i början (Optimal Press)

2002 Sjunde våningen (Optimal Press)

2000 Mie (Optimal Press)

1999 Det känns som hundra år (Optimal Press)


Översatta böcker

2018 Jag håller tiden översatt till koreanska (Woorinabi pubishing)

2015 Deras ryggar luktade så gott, översatt till koreanska (Woorinabi pubishing)

2015 Ett familjealbum, översatt till koreanska (Woorinabi publishing)

2014 Sjunde våningen, översatt till koreanska (Woorinabi publishing)

2014 Ett familjealbum, Album de famille, överatt till franska (L'Agrume)

2014 Sjunde våningen, 7° piano, översatt till italienska (Hop editzioni)

2013 Sjunde våningen, 7 étage, översatt till franska (L'Agrume)

2003 Sjunde våningen, Seitsemäs kerros, översatt till finska (Sarjamania)


Utmärkelser

2017 Urhunden, Seriefrämjandets pris för 2016 års bästa originalsvenska seriebok för Jag håller tiden

2015 7 층 (koreanska utgåvan av Sjunde våningen) pris för bästa översatta utländska seriealbum på Bucheon International Comic Festival.

2015 7° Piano (italienska utgåvan av Sjunde våningen) ”Miglior Libro di Scuola Europea” (”bästa översatta europeiska seriebok”) på Seriefestivalen Romics i Rom.

2003 Urhunden, Seriefrämjandets pris för 2002 års bästa originalsvenska seriebok för Sjunde våningen


Stipendier

2021 Författarnas fotokopieringsfond

2018 Tecknarnas fotokopieringsfond

2017 Författarnas fotokopieringsfond

2015 Sveriges författarfond, särskild författarpenning

2013 Författarnas fotokopieringsfond

2013 Konstnärsnämnden, Bidrag till kostnadskrävande projekt

2012 Landstinget Sörmlands Kulturstipendium

2010 Tecknarnas fotokopieringsfond

2010 Sveriges författarfond, 5-årigt arbetsstipendium

2009 Resestipendium Tammerfors seriefestival, IASPIS 

2008 Konstnärsnämnden, 2-årigt arbetsstipendium

2007 Stockholms stads kulturstipendium

2006 Tecknarnas fotokopieringsfond

2006 Sveriges författarfond, 2-årigt arbetsstipendium

2005 Författarnas fotokopieringsfond

2004 Resestipendium till Island, IASPIS

2003 Konstnärsnämnden, 2-årigt arbetsstipendium

2002 Sveriges författarfond, 1-årigt arbetsstipendium

1999 Sveriges författarfond, 1-årigt arbetsstipendium


Separatutställningar

2021 "Urmodern", Ebelingmuseet, Torshälla

2019 "Urmodern", Handarbetets vänner Galleri, Stockholm

2013 ”Serier och stygn”, Konstgalleriet, Hälleforsnäs

2012 ”Livet är långt”, Galleri Not Quite, Fengersfors

2001 Galleri Verkligheten, Umeå

1998 Galleri Atlasmuren, Stockholm


Samlingsutställningar i urval

2017 "The youth" The Korean Manhwa Museum in Bucheon, Korea

2016 Decembersalongen, Katrineholms konsthall

2015 ”Gisp!”, Nordatlantens brygge, Köpenhamn, Danmark

2014 ”Gisp!”, Nordens Hus, Torshamn, Färöarna

2013 ”Textila verk av 10 konstnärer”, Konstgalleriet Hälleforsnäs, Hälleforsnäs

2011 ”Serier”, Lokstallet, Strömstad 

2009 ”Bilder! Bilder Bilder!” Dunkers Kulturhus, Helsingborg

2009 Teatergalleriet, Kalmar 

2008 ”Tre tecknare”, Hälsinglands museum, Hudiksvall 

2008 ”Through a panel darkly”, Svenska ambassaden, Tokyo, Japan

2005 “9”, Hafnarhús, Reykjavik Art Museum, Rejkjavik, Island

2004 ”KAPOW Norden i Fokus”, Köpenhamn, Danmark

2003 ”Modern talking”, Galleri Enkehuset, Stockholm


Representerad

Eskilstuna Konstmuseum

Katrineholms kommun

Landstinget Sörmland

Flens kommun